Om oss

Villa Vinden är ett evenemangscenter, ett café, en mötesplats för företag, föreningar och privatpersoner. Villa Vinden är ett väl förvaltat kulturarv och en del av Åbosvenskarnas historia. Villa Vinden är ett vardagsrum, en lugn oas i Åbos hjärta. Välkommen till Villa Vinden!

Stiftelsen Hemmet i Åbo har verkat som servicehus för äldre personer i över 130 år. Nästan alla som talar svenska i Åbo har någon anknytning till det gula huset som ligger alldeles intill Vårdberget. Här har kanske en släkting bott på ålderns höst, eller så har man kanske själv arbetat här någon tid i sin ungdom. Alla som rört sig i kvarteren kring Sirkkalagatan och Observatoriegatan har sett det stora, gula huset som blickar ner från backkrönet. Hemmet har erbjudit ombonade och trivsamma bostäder för generationer av Åbobor och alltid sett till att värna om sin historia samtidigt som man driver en verksamhet som ligger i tiden.

Den nya äldreomsorgslagen från 2012 blev startskottet för Villa Vinden. Hemmets ca 500 m2 stora vindsutrymme, som fram till mars 2018 inhyste skrubbar för vinterförvaring av jackor och möbler, har diskuterats i omgångar i Hemmets styrelse och förvaltningsråd. Men i och med äldreomsorgslagen skulle planerna för vinden bli verklighet. Om äldre människor förväntas bo hemma allt längre behöver vi, samhället och andra aktörer, också stöda dem på olika sätt. Det kan handla om att erbjuda möjlighet till fysisk rehabilitering eller om att ordna program som ger de äldre en gemenskap.

Men Villa Vinden är inte bara till för äldre. I halva vinden hyr Åbo stads förskola utrymmen. Sällskap över generationerna håller på att bli ett bestående inslag i vardagen för Hemmets pensionärer. Vi är glada över det och hoppas att också Villa Vinden ska bli en mötesplats för olika generationer.

På Villa Vinden, den del som inte är förskola, finns ett café som håller öppet vardagar 11–15, två möteslokaler som kan hyras för möten eller fester, en konsertsal som kan hyras för möten eller fester och ett mindre mottagningsrum som ännu väntar på sin hyresgäst. Dessutom kommer vi att ordna en hel del egna evenemang och tillställningar som är öppna för allmänheten.

Vi hoppas att du känner dig välkommen till Villa Vinden!